top of page
Search

Lange dype åndedrag

Lange dype åndedrag er en enkel, men kraftig måte å berolige kroppen og sinnet på. Det er en teknikk som har vært brukt i århundrer i ulike kulturer for å redusere stress og fremme avslapning. I denne bloggposten skal vi se nærmere på hva lange dype åndedrag er, hvordan det kan hjelpe deg, og hvordan du kan praktisere det selv.

Hva er lange dype åndedrag?

Lange dype åndedrag er en teknikk hvor du tar inn en dyp, langsom pust gjennom nesen, og deretter puster ut igjen gjennom nesen. Det handler om å være bevisst på pusten din og ta kontroll over den for å roe ned kroppen og sinnet. Når du puster inn dypt, fyller du lungene med oksygen, som gir deg energi og hjelper deg med å føle deg mer våken og klar. Når du deretter puster ut, frigjør du karbondioksid og andre avfallsstoffer fra kroppen, og dette kan bidra til å redusere stress og spenninger.

Hvordan kan lange dype åndedrag hjelpe deg?

Lange dype åndedrag kan hjelpe deg på mange måter. For det første kan det bidra til å redusere stress og angst. Når du puster dypt, aktiverer du det parasympatiske nervesystemet, som er ansvarlig for å senke hjertefrekvensen og redusere stresshormoner som kortisol i kroppen. Dette kan bidra til å redusere følelser av angst og uro.

For det andre kan det hjelpe deg med å bli mer fokusert og oppmerksom. Når du puster dypt, gir du hjernen din mer oksygen, som kan forbedre kognitive funksjoner som oppmerksomhet, hukommelse og konsentrasjonsevne.

For det tredje kan det hjelpe deg med å få bedre søvn. Når du praktiserer lange dype åndedrag før sengetid, kan det hjelpe deg med å roe ned og slippe spenninger i kroppen, noe som kan gjøre det lettere å sovne og oppleve dypere og mer avslappende søvn.

Hvordan praktisere lange dype åndedrag?

Det er enkelt å praktisere lange dype åndedrag, og det kan gjøres hvor som helst og når som helst. Her er noen trinn du kan følge:


  1. Finn et rolig sted hvor du kan sitte eller ligge ned.

  2. Plasser en hånd på magen din og en annen på brystet.

  3. Pust inn dypt gjennom nesen, og kjenn at magen utvider seg mens du puster inn.

  4. Pust ut sakte gjennom nesen, og kjenn at magen trekker seg sammen.

  5. Hold pusten ute i noen sekunder.

  6. Gjenta dette i noen minutter, og prøv å fokusere på pusten din og la andre tanker og distraksjoner passere uten å gripe tak i dem. Du kan også tenke "jeg puster inn" og "Jeg puster ut" for å hjelpe deg selv med konsentrasjonen.

  7. Når du føler at du har en god bevegelse i maven, kan du utvide området for pusten.

  8. Pust inn og kjenn at maven ekspanderer så puster du videre inn i brystkassa slik at den også ekspanderer.

  9. Pust ut igjen av brystkassen først så den synker ned og videre ut av maven så den også synker ned igjen.

Du kan også lytte til instruksjonen med Grete, som ligger på denne siden:224 views0 comments

Recent Posts

See All

MediYoga

Comments


bottom of page